Kažení potravin etylenem

Za tím, proč se vaše zelenina a ovoce rychle kazí, může stát etylen. Jde o plyn, který svým nahromaděním způsobí dozrávání daného plodu i plodů v okolí, které jsou na tento plyn náchylné. Nejde však jen o dozrávání, po krátké době mohou plody přezrát a zkazit se, takže jsou nepoživatelné.

Co je to vlastně etylen? Které druhy ovoce a zeleniny jsou zodpovědné za jeho silnou produkci a které plody jsou na tento plyn citlivé? Odpovědi na tyto otázky naleznete v tomto článku. Dozvíte se mimo jiné také to, jak tento problém řešit a s jakým přístupem přichází společnost Lord.

Co je to etylen?

Stejně jako lidé mají hormony, které řídí činnosti různých metabolických dějů, i rostliny produkují vlastní hormony, tzv. fytohormony, které řídí procesy jako je růst, vývoj a reakce na různé vnější i vnitřní podněty. Jedním z těchto rostlinných hormonů je právě etylen, jinými slovy ethen či ethylen.

Etylen je plynný hormon, který je zodpovědný například za opadávání listů rostlin, dozrávání plodů a procesy během stárnutí rostliny. Impulzem k produkci etylenu může být také stres nebo poranění rostliny. Funkce etylenu, na kterou se nyní v tomto článku primárně zaměříme, bude dozrávání plodů.

Etylen je silně hořlavý plyn nasládlého aroma i chutě. Na člověka může působit až narkoticky.

Dozrávání plodů etylenem

Etylen má klíčovou roli v dozrávání plodů. Když plody začnou dozrávat, produkují větší množství etylenu, což může urychlit dozrávání ostatních plodů v jejich blízkosti. Tento plyn působí jako signální molekula, která spouští různé biochemické procesy v plodu, včetně urychlení hydrolýzy škrobu, přeměny chloroplastů na chromoplasty a syntézy dalších látek, které ovlivňují aromatické vlastnosti a zbarvení daného plodu.

Pokud tedy chcete dosáhnout dozrání například jednoho druhu ovoce, dejte k tomuto druhu kus zralého ovoce. Tento zralý kus v podstatě předá etylen vedlejšímu kusu, čímž se dosáhne rychlejšího dozrání plodu. Princip dozrávání etylenem je také často využíván v potravinářství.

Proces dozrávání plodů etylenem je zvláště využíván při skladování a distribuci ovoce a zeleniny. Například banány jsou sklizeny ještě nedozrálé a následně jsou vystaveny etylenu, což urychluje jejich dozrávání. Podobně se postupuje i s dalšími druhy ovoce a zeleniny. Díky tomuto procesu můžou být plody dodávány do obchodů když jsou téměř zralé, což umožňuje prodloužit jejich trvanlivost.

Jak škodí etylen?

Obecně lze tvrdit, že etylen škodí především zelenině. Účinky působení etylenu na zeleninu jsou negativní. Některé druhy mohou být dokonce velmi citlivé na působení tohoto plynu. Žloutnutí zeleniny, zvýšená citlivost na poškození nízkými teplotami, šíření hniloby. Všechny tyto nežádoucí účinky mohou znehodnotit a zkazit daný plod.

Nadměrná produkce etylenu může způsobit přezrání plodů. To může vést také ke snížení trvanlivosti plodu, hnilobě a náchylnosti k poškození během manipulace a skladování. Proto je sledování a řízení produkce etylenu během skladování a distribuce klíčové pro udržení optimálního stavu plodů a maximalizace jejich trvanlivosti.

Čeho se vyvarovat, aby se potraviny nekazily?

Hromadění etylenu lze zabránit větráním. Některým druhům také pomůže skladování při nízkých teplotách. Účinky etylenu jsou výrazně tlumeny při teplotách nižších než 5 °C.

Každému druhu ovoce a zeleniny ale vyhovuje jiná teplota. Pokud neskladujete ovoce a zeleninu v teplotě, která danému plodu nevyhovuje, vystavujete ho nebezpečí předčasného poškození, ztráty chutě atd. Vhodné teploty pro několik druhů ovoce a zeleniny uvádíme v tabulce vpravo. Údaje o teplotách vychází z hodnot naměřených Ministerstvem zemědělství.

Ananas 10–11 °C
Avokádo 8–10 °C
Banány 13–14 °C
Citróny 8–15 °C
Lilek 8–12 °C
Mango 8–12 °C
Okurky a cukety 7–10 °C
Papája 7–10 °C
Pomeranče 4–10 °C
Rajčata a papriky 8 a více °C

Skladovat některé druhy zeleniny a ovoce zvlášť může být také velmi dobrý nápad, pokud mezi různými druhy ovoce a zeleniny máte ty, které se vyznačují vysokou produkcí etylenu. Mezi zeleninu s vysokou produkcí etylenu patří například rajčata, brambory, chřest. Z ovoce jsou to pak jablka, banány, hrušky, avokádo, mango, citrusy, švestky a mnohé další. Tyto druhy ovoce a zeleniny byste neměli skladovat dohromady.

Uvedené druhy by se také neměly skladovat společně s druhy, které jsou na působení etylenu citlivé. Mezi potraviny, které se v důsledku působení etylenu mohou rychle zkazit, patří špenát, kukuřice, zelí, hlávkový salát, květák, papriky, okurky nebo například brokolice. Podobné doporučení je platné i pro bylinky a houby. Šíření etylenu k jiným druhům můžete zabránit umístěním různých plodů ovoce a zeleniny produkující etylen odděleně do uzavíratelných boxů.

Poměrně složité, že? Nechce se vám problém hromadění etylenu řešit? Tak čtěte dále. My víme, jak na to!

Pohlcení etylenu pomocí funkce UltraFresh

Máme pro vás to nejjednodušší možné řešení. Nabízí vám ho funkce UltraFresh v naší chladničce Lord C11. Tento speciální filtr dokáže pohltit etylen nahromaděný v prostoru lednice. Díky této funkci už nikdy nebudete muset přemýšlet nad tím, co skladovat dohromady a co raději ne.

Celé toto kouzlo skrývá naše extrémně spolehlivé a poctivá chladnička C11.

Bojujte proti kažení ovoce a zeleniny s Lord C11

Naše extrémně spolehlivá a poctivá chladnička Lord C11 se postará o čerstvost vašich potravin. Vy tak nemusíte chodit na nákupy tak často, jak to bylo nutné dříve. Kromě výše zmíněné funkce UltraFresh vám tato lednice nabízí také automatické odmrazování NoFrost, zásobník ledu, zařízení pro eliminaci virů, bakterií a pachů a mnoho dalších užitečných vychytávek, které ocení každá domácnost.

Tato velkoprostorová chladnička vás překvapí svou kapacitou. Potraviny si v lednici můžete přehledně třídit a doplňovat, kdykoliv se vám zachce. Pro velké rodiny jako stvořené

Neváhejte a přečtěte si více informací o naší chladničce Lord C11.